Vraag 2. Welke cupmaat krijg ik na de operatie?
Tijdens de eerste afspraak op het spreekuur is het belangrijk dat je aangeeft wat je van de operatie verwacht. Daarbij hoort ook een beschrijving van de grootte van de borsten, zoals jij dat na de operatie zou willen zien. De meeste vrouwen hebben een specifieke cupmaat in gedachten. Het is belangrijk om dat te benoemen. Het geeft namelijk een goed idee over de verwachtingen die jij van de operatie hebt. Aan de hand hiervan kan worden uitgelegd of deze verwachting realistisch en haalbaar is.
Het is goed om te weten dat een exacte cupmaat niet gegarandeerd worden tijdens een borstverkleining. Wel zal het resultaat daar bijna altijd bij in de buurt komen.
Vraag 3. Kunnen de borsten weer aangroeien na een borstverkleining?
Dat gebeurt soms. Er zijn een paar situaties te noemen, waarbij dit kan gebeuren. Als eerste je lichaamsgewicht. Kom je meer dan 5-10 kg aan, dan zal dit vrijwel zeker effect hebben op de grootte van je borsten. Als tweede zwangerschap. Door zwangerschap groeien de borsten, en soms is dit blijvend. Als derde de overgang. Ongeveer 25% van de vrouwen maakt in de overgang een nieuwe periode van borstgroei door.
Mochten hierdoor opnieuw klachten ontstaan, dan is het mogelijk en veilig om voor een tweede keer een borstverkleining uit te voeren.
Vraag 4. Op welke leeftijd is een borstverkleining mogelijk?
In principe vanaf 18 jaar. In sommige gevallen wordt er een uitzondering gemaakt als er op jongere leeftijd al zeer ernstige klachten zijn. De kans op nog verder groeien van de borsten is dan wel aanwezig. De operatie zal dan in een ziekenhuis moeten plaatsvinden.
Er geldt geen uiterste leeftijd waarop de operatie kan plaatsvinden. Zo lang je maar fit genoeg bent om een operatie onder narcose te ondergaan.
Vraag 5. Heeft zwangerschap effect op het resultaat van de operatie?
Ja. Borsten groeien tijdens de zwangerschap, ook als er eerder een borstverkleining is uitgevoerd. Na de zwangerschap en vooral na borstvoeding neemt tenminste een deel van het volume weer af. Soms blijft het toch groter dan voorheen maar ook kleiner dan voorheen komt voor. Eigenlijk altijd is de huid meer opgerekt na de zwangerschap en verdwijnt er vulling, vooral aan de bovenkant van de borst.
Mocht je op korte termijn zwangerschapswens hebben, dan kan het verstandig zijn om een borstverkleining uit te stellen tot erna. Natuurlijk hangt dit af van de mate van jouw klachten. Mocht je een borstverkleining hebben gehad, en het resultaat is na de zwangerschap niet meer zoals je wilt, dan is het mogelijk om een nieuwe borstcorrectie uit te voeren.
Vraag 6. Hoe zien de littekens eruit na de operatie?
Meestal is er een litteken in de vorm van een anker. Pas 1 tot 1,5 jaar na de operatie zijn de littekens uitgerijpt. In die eindsituatie zijn de littekens dun en is de kleur vervaagd. Daarvoor kunnen de littekens verdikt zijn, en rood of paarsig van kleur. Alleen in uitzonderlijke gevallen blijven de littekens verdikt. Zorg goed voor littekens als zij nog niet uitgerijpt zijn, door ze te beschermen tegen de zon en ze soepel te masseren met vaseline of littekencrème.
Vraag 7. Wat kan ik zelf doen voor het beste resultaat?
Zorg ervoor dat je genoeg rust hebt in de eerste 6 weken na de operatie. Vooral de eerste twee weken moet jouw agenda geen verplichtingen hebben. Vanaf de derde week bouw je jouw activiteiten uit. Luister daarbij naar de signalen van jouw lichaam. De belangrijkste leefregels hierbij zijn om niet te roken, een beha te dragen gedurende de eerste 4 weken na de operatie, om goed te slapen en uit te rusten, en het litteken vanaf de derde week na de operatie te verzorgen met vaseline of littekenzalf.
Vraag 8. Is er een verhoogde kans op borstkanker na een borstverkleining?
Nee. De kans op borstkanker verandert niet door een borstverkleining, of misschien verkleint de kans zelfs. Omdat er na een borstverkleining minder borstklierweefsel is, is er daarmee ook minder weefsel waarin borstkanker kan ontstaan. De kans op borstkanker bij vrouwen in Nederland is ongeveer 1:8. Let daarom goed op veranderingen in de borst. Mocht je na een borstverkleining iets voelen in de borst dat je niet vertrouwt, kom dan op controle. Zo nodig kan er aanvullend onderzoek worden gedaan, zoals een röntgenfoto of een echo.
Vraag 9. Is liposuctie mogelijk voor een borstverkleining?
Ja, in sommige gevallen is dit mogelijk. Borsten bestaan voor een deel uit klierweefsel en een deel uit vetweefsel. Meestal geldt dat hoe jonger je bent, hoe meer de borst uit klierweefsel bestaat. Andersom geldt dat hoe ouder je bent, hoe meer de borst uit vetweefsel bestaat. Met lichamelijk onderzoek is goed te bepalen hoe de verhouding tussen klierweefsel en vetweefsel in een borst is. Alleen het vetweefsel laat zich behandelen met liposuctie. Overmatig klierweefsel, overtollige huid en hangende borsten zijn met liposuctie niet te behandelen. Op het spreekuur krijg je een op maat gemaakt advies voor jouw situatie.
Vraag 10. Hoe lang mag ik niet werken na een borstverkleining?
Dat ligt aan de werkzaamheden. Grofweg moet je aanhouden dat je de eerste twee weken na de operatie geen enkele verplichting hebt. Het is wel toegestaan om je armen 90 graden naar voren en opzij te bewegen, maar zonder kracht of tegenwicht. Schoonmaken of kinderen tillen gaat niet. Computerwerkzaamheden mogen wel, maar voor de rust is het beter ook dit niet meteen te doen. Heb je een kantoorbaan, zonder fysiek zwaar werk? Dan kun je na een week of 3 weer beginnen. Zwaar fysiek werk, zoals in de schoonmaak, als kapster, of in de fysieke zorg voor andere mensen, kan pas na 4 tot 6 weken weer voluit.