Ben ik geschikt voor borstverkleining?

Bekijk de uitleg van dr. Melenhorst in de video

Media

Ben ik geschikt voor borstverkleining?

 

Klachten door te grote borsten

Bijna altijd komen lichamelijke klachten en psychische klachten samen voor bij vrouwen met te zware borsten.

 

Lichamelijke (fysieke) klachten

De meest voorkomende klacht van te grote borsten is pijn. Pijn in de nek, pijn in de bovenrug, schouderpijn of pijn tussen de schouderbladen: het komt veel voor. Sommige vrouwen geven aan hoofdpijn te hebben of pijn in de borsten zelf. Ook striemen in de huid door snoerende beha-bandjes is een vaak gehoorde pijnklacht. Vermoeidheid, die in de loop van de dag toeneemt, is een logisch gevolg van de fysieke inspanningen die het lichaam extra moet leveren om het gewicht van de borsten te dragen.

 

Al deze fysieke klachten kunnen ervoor zorgen dat je lichamelijk niet normaal kunt functioneren. Lange tijd staan, of rechtop zitten, lukt bijvoorbeeld niet. Dit kan problemen geven op je werk of het kan je belemmeren om normaal te sporten.

 

Psychische klachten

Geestelijke klachten spelen een net zo belangrijke rol. De impact van schaamte en onzekerheid is vaak minstens zo groot als die van de lichamelijke klachten.

 

Sommige vrouwen proberen hun borsten te verbergen door (heel) ruim zittende kleding te dragen. Of door een voorovergebogen houding aan te nemen. Om zo te voorkomen dat er te veel aandacht op de borsten wordt gevestigd. Als je daar de hele dag mee bezig bent, dan is dat enorm belastend en kan het schadelijk zijn voor je zelfvertrouwen.

 

Psychische klachten kunnen op hun beurt ook weer leiden tot lichamelijke klachten. Als je houding niet goed is (omdat je je schaamt en je daarom voorovergebogen zit of staat), kun je door die verkeerde houding weer extra rugklachten krijgen.

 

Wanneer is het tijd voor een borstverkleining?

Of je geschikt bent voor een borstverkleining, hangt af van de mate van de klachten die je hebt. Hoe erg zitten de klachten jou dwars in het dagelijks leven en jouw normale functioneren?

Is dat 1 keer per week of minder vaak? Dan lijkt een operatie een stap te ver. Misschien dat je met extra rugspiertraining een verschil kan maken.

Heb je dagelijks lichamelijke pijnen? Sta je keer op keer te balen wanneer je voor de kledingkast staat en niets passends kunt vinden? Is sporten eigenlijk niet te doen? Dan lijkt een operatie een goed idee.

 

Wanneer vergoedt de zorgverzekeraar?

De zorgverzekeraar vergoedt de operatie als je lichamelijke klachten hebt, en een cupmaat van tenminste D (bij lichaamslengte < 1.60 meter) of dubbel D en groter (bij lichaamslengte >1.60 meter). Daarnaast mag je geen overgewicht hebben, bepaald als een BMI (body mass index) van <30. Je kunt hier je BMI berekenen.

 

Zorgverzekeraars vergoeden de operatie ook wanneer er een verschil is in grootte tussen beide borsten, waarbij dit verschil dan minimaal twee cupmaten moet zijn.

 

Een enkelzijdige borstverkleining wordt betaald door de verzekeraar als het doel is om deze borst gelijk (symmetrisch) te maken aan de andere borst, wanneer deze vanwege borstkanker geopereerd is. Vaak komt een enkelzijdige borstverkleining voor ná een borstsparende borstkankeroperatie.

 

Ook bij onbehandelbare smetklachten of smetplekken tussen de borsten of onder de borsten kom je in aanmerking voor vergoeding door de verzekeraar.   

 

De plastisch chirurg doet na het eerste consult een aanvraag bij de zorgverzekeraar. Als je voldoet aan 1 van bovengenoemde voorwaarden, volgt er goedkeuring uit de basisverzekering (dit geldt voor alle zorgverzekeraars). Daar krijg je bevestiging van op papier. Wel wordt het eigen risico aangesproken. Om een aanvraag te kunnen doen, heeft de plastisch chirurg een verwijzing van jouw huisarts nodig.

 

Meteen een afspraak met
dr. Wynand Melenhorst inplannen?

Dat kan in Hilversum, Utrecht, en Arnhem